10. Így szerkeszd meg az űrlapra kerülő kérdéseidet, avagy a csoport adatmezői

Itt tudod megszerkeszteni, hogy milyen kérdések kerüljenek az űrlapodra, ezek lesznek az adatmezők.

Új adatmező létrehozásához kattints az „új adatmező” linkre! Ekkor az Adatmező szerkesztése oldalra jutsz:

KÉP

Nézzük sorban, mi mindent állíthatsz be itt!

A mező neve: Ez a név kikerül az űrlapra a válaszmező elé (tőle balra vagy fölé, ez beállítható). Ez maga a kérdés, hiszen erre kell a feliratkozónak válaszolnia. Ne legyen hosszú, hogy kiférjen. Ha mégis hosszút szeretnél, használd a „Kérdés és válasz külön sorba” kapcsolót.
Rejtett adatmező: Ha ezt bepipálod, a feliratkozó és adatmódosító űrlapokban ez az adatmező nem fog látszani. Tehát ez csak belső használatra szánt mező lesz, CRM-szerű funkciókhoz használatos. Itt feljegyezhetsz kényesebb információkat is az érdeklődőkről, pl. hogy késedelmesen fizetett, telefonon tegeződtetek vagy magázódtatok, problémája volt a termékeddel, stb. Ezeket az adatokat később szegmentált marketing kampányokra tudod felhasználni, pl. minden olyan ügyfelednek, aki időben fizetett, tudsz egy jó ajánlatot küldeni. Vagy nem küldesz valamit ki azoknak, akik sokat reklamáltak. De egyszerűen arra is jó, ha a terméktámogatáshoz használod ezt a funkcionalitást.
Kötelező válasz: Ha ezt bepipálod, a feliratkozó addig nem tud túllépni az űrlapon, amíg ide valamit be nem ír vagy valamelyik választ ki nem választja. Ha ezt elmulasztja, hibaüzenetet fog kapni, és a ListaMester feltűnően (pirossal) kiemeli kérdést, hogy erre válaszolnia kell.
Teszt típusú kérdésmező (választható válaszok): Alapvetően kétféle adatbeviteli lehetőség van. Az egyik, hogy a feliratkozó beírja a választ egy szöveges dobozba. A másik pedig, hogy előre megadott válaszok közül választhat egyet. Ha ez utóbbit szeretnéd, akkor pipáld ki ezt a jelölődobozt. (bővebben lásd alább)
Kérdés és válasz külön sorba
Vízszintes szeparáló vonal a kérdés elé: El tudod választani nagyobb egységekre a kérdőívet.
Mutassuk a tagok táblázatában: Ha szeretnéd, hogy ez a kérdés (ill. az erre adott válaszok) is megjelenjenek a csoporttagok táblázatában, akkor pipáld ki!
Több soros, nagy válaszmező
Használjuk elsődleges telefonszámként SMS-hez: Ha az SMS átjáró funkciót bekapcsolod, akkor a csoport e-mail címe aktiválódik mint kiküldési e-mail cím. Tehát ha erre az e-mail címre küldesz levelet, akkor annak tartalma automatikusan azonnal továbbítódik a csoportban mindenkinek mint SMS. Ezt a funkciót a csoport általános beállításainál tudod bekapcsolni. Az e-mailek fogadását is be kell kapcsolni, ha ezt használod (itt találod a csoport e-mail címét is).
A csoporttag telefonszámát abból az adatmezőből vesszük, amelyiknél meg van jelölve, hogy SMS átjáróhoz használt telefonszámot tartalmaz. Ezt az adatmezők szerkesztésénél, azaz itt tudod beállítani. Ha szerkeszted az adatmezőt, annak lesz egy ilyen jelölő négyzetben megjelenített tulajdonsága.
A levél első 160 karakterét küldjük ki, tehát mindenki csak 1 db SMS-t fog kapni.
Több válasz megengedése: Ha ezt bejelölöd, akkor nem rádiógombokat fog tartalmazni az űrlap, hanem jelölőnégyzeteket. Ekkor egyszerre több választ is be tud jelölni a feliratkozó.
Ha ilyenkor a menü jellegű válaszlehetőség is be van kapcsolva, akkor egy lista doboz fog megjelenni a válaszokkal, amiben a Ctrl+egér kattintással lehet kiválasztani. (Ez utóbbi nem túl kényelmes és ismert módszer.) Csak teszt típusú kérdésmezőnél aktív!
Menü jellegű válasz lehetőség: Ha sok válaszlehetőséget adsz meg a kérdéshez vagy nem szeretnéd, hogy sok helyet foglaljon az űrlapon ez a kérdés, akkor ezt érdemes használni. Ilyenkor a válaszlehetőségek nem látszanak egyszerre, hanem egy legördülő menüben fognak megjelenni csak akkor, mikor a feliratkozó ehhez a kérdéshez ér és rákattint, hogy válasszon.
Ha több válaszlehetőség bejelölése is engedélyezve van, akkor egy lista doboz fog megjelenni a válaszokkal, amiben a Ctrl+egér kattintással lehet kiválasztani. Ez viszont nem túl kényelmes és ismert módszer, de ilyenkor látszik mindegyik válaszlehetőség, és viszonylag kevés helyet foglal. Csak teszt típusú kérdésmezőnél aktív!
Válaszlehetőségek függőleges elrendezése: Csak teszt típusú kérdésmezőnél aktív!
Felszólítás választásra: Ha a kérdésre választható válaszok vannak legördülő menüben felsorolva, és nem szeretnéd, hogy sokan gondolkodás nélkül vagy lustaságból az első válaszlehetőséget hagyják meg, akkor használd ezt. A legördülő menü első sorába egy felszólítást írhatsz (pl. válassz!), amit nem lehet érvényes válaszként kiválasztani. Csak teszt típusú kérdésmezőnél aktív!

Teszt típusú kérdésmező részletezése:

Teszt típusú kérdésmező (választható válaszok) kiválasztása után, meg kell adni egyesével a lehetséges válaszokat. Minden lehetséges válasz után kattints a Válasz mentése gombra! Ezeket a lehetséges válaszokat is szerkesztheted: átírhatod, törölheted, feljebb vagy lejjebb mozgathatod a listában. Ezek a lehetséges válaszok lehetnek számok is. Ha sok lehetőséget szeretnél megadni, az sok gépeléssel járna. Hogy megkönnyítsük a munkád, egy számsor generálót is találsz itt. Egyszerűen csak add meg, hogy mettől meddig, hány lépésenként szeretnéd a számokat, mint lehetséges válaszokat felkínálni. A Számok hozzáadása gombra kattintva a rendszer kigenerál Neked egy bármilyen hosszú listát. pl.:

KÉP
Ha minden kérdést beírtál és megszerkesztettél, egy táblázatot fogsz látni. A táblázat tartalmazni fogja:

KÉP
Már meglévő adatmező szerkesztéséhez csak tegyél egy pipát az előtte lévő négyzetbe, majd kattints a szerkesztés-re!
Adatmező törléséhez tegyél egy pipát az előtte lévő négyzetbe, majd kattints az adatmező törlése-re!
Ha meg szeretnéd változtatni a sorrendet a kérdéseidben, erre is van lehetőség törlés és újraírás nélkül: Amelyik adatmezőt előrébb vagy hátrébb szeretnéd mozgatni a kérdések listájában, az elé tégy pipát és használd a fel és a le funkciókat!
Az elkészített űrlapot megnézheted az űrlap megnézése-re kattintva.
Ez az epres – málnás kérdőív pl. így néz ki:

 

 

KÉPVélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


15 − 8 =