12. Így készíts összetett szűrőket

Többször előfordul, hogy több feltételnek is meg kell felelnie azoknak a feliratkozóknak, akikre rá szeretnél keresni, akiknek egy speciális ajánlatot szeretnél küldeni, stb. Mi a teendő ilyenkor?

A szűrőket kombinálhatod egymással – „ÉS”, „VAGY”, „NEM” operátorokkal – így igazán precízen tudsz bizonyos olvasókat kiválasztani. (és még a kombinált szűrőket is lehet kombinálni …)

pl. Ki tudod választani azokat akik tagjai a „kezdők” elnevezésű csoportodnak ÉS megnyitották már a haladó tanfolyamodról szóló első kampányleveledet ÉS 2014 szeptember 01. után iratkoztak fel VAGY a hírlevélsorozatod végére értek már, ÉS NEM szerepel a privát megjegyzés rovatukban egy szöveg, ÉS stb. 🙂

Erre figyelj: CSAK AKKOR TUDSZ KOMBINÁLNI MÁR MEGLÉVŐ KÉT SZŰRŐT (VAGY TÖBBET), HA UGYANARRA A CSOPORTRA VONATKOZNAK! (Természetesen az így elkészített új kombinált szűrő is arra a csoportra fog vonatkozni, amire az a kettő, amiből létrehozták.)

Bármennyi szűrőt létrehozhatsz, nincs korlátozás.

Halkan jegyzem meg (mielőtt mindenkit elriasztanék), hogy ha valaki egy picit ért a matematikai logika alapfogalmaihoz, az játszi könnyedséggel fog tudni létrehozni akár többszörösen kombinált szűrőket is.

12.1 „ÉS” operátor létrehozása

Tegyük fel, hogy egy új ajánlattal szeretnéd megkeresni azokat az olvasóidat, akik már mindegyik tanfolyamodon részt vettek, tehát a legjobb vevőid, de a személyes tanácsadás nem érdekli őket.

Mivel azt szeretnéd, hogy e két feltételnek egyszerre feleljen meg az, akit ki szeretnél szűrni a listából, ezért „ÉS” operátorral kell kombinálni a két szűrőt. (ismételten megjegyezzük, hogy e két szűrőt azért lehet kombinálni, mert ugyanazon a csoporton működnek, a „hírlevélre feliratkozók” csoporton)

Az „ÉS” operátor létrehozásának menete:

  1. A Csoporttag kiválasztó szűrők oldaladon nevezd el az új ÉS operátort tartalmazó kombinált szűrődet! Írd be a nevet az „Új név:” mezőbe! (a példában: extra ajánlatot kapók)
  2. Pipával válaszd ki a listában a két szűrőt, amit kombinálni szeretnél! (a példában: „nem személyes tanácsadás” , „összes tanfolyam OK”)
  3. Végül kattints az „új ÉS operátor létrehozása” linkre!

A szűrő elkészült, a rendszer kiírja: Az összetett szűrő (operátor) elkészült.

A Vissza linkre kattintva visszatérhetsz a szűrők listájához.

kivalasztoszuro77

Az új szűrőt alkalmazva a „hírlevélre feliratkozók” csoporton kiválaszthatsz mindenkit, aki már az összes tanfolyamodon részt vett ÉS nem érdekli a személyes tanácsadás. (legalábbis ezt nem jelölte be a feliratkozó űrlapon)

Tehát ez a szűrő kiválasztja azt, aki:

Ez a szűrő nem választja ki azt, aki:

kivalasztoszuro78

12.2 „VAGY” operátor létrehozása

Tegyük fel, hogy azokat szeretnéd kiválasztani a listából, akik a karácsony előtti, új feliratkozók szerzése céljából indított kampányod ideje alatt iratkoztak a listádra, vagy pedig az ezalatt az időszak alatt kiküldött különleges ajánlatodat megnézték.

Mivel azt szeretnéd, hogy e két feltétel közül legalább az egyik teljesüljön (vagy mindkettő egyszerre) arra, akit kiválaszt a szűrő, ezért „VAGY” operátorral kell kombinálni a két szűrőt. (ismételten megjegyezzük, hogy e két szűrőt azért lehet kombinálni, mert ugyanazon a csoporton működnek, a „hírlevélre feliratkozók” csoporton)

A „VAGY” operátor létrehozásának menete:

  1. A Csoporttag kiválasztó szűrők oldaladon nevezd el az új VAGY operátort tartalmazó kombinált szűrődet! Írd be a nevet az „Új név:” mezőbe! (a példában: karácsonyi érdeklődők)
  2. Pipával válaszd ki a listában a két szűrőt, amit kombinálni szeretnél! (a példában: „karácsonyi nyereményjátékra”, „különleges ajánlatra kattintók”)
  3. Végül kattints az „új VAGY operátor létrehozása” linkre!

A szűrő elkészült, a rendszer kiírja: Az összetett szűrő (operátor) elkészült.

A Vissza linkre kattintva visszatérhetsz a szűrők listájához.

kivalasztoszuro79

…és itt a két szűrő, amit kombinálunk:

kivalasztoszuro80

Az új szűrőt alkalmazva a „hírlevélre feliratkozók” csoporton kiválaszthatsz mindenkit, aki 2014 december 10 és 23 között iratkoztak fel az űrlapodon, vagy megnézték a különleges ajánlatodat. (kattintottak a tartalmi oldalas linkre a levelekben)

Tehát ez a szűrő kiválasztja azt, aki:

Ez a szűrő nem választja ki azt, aki:

kivalasztoszuro81

12.3 „NEM” operátor létrehozása

Tegyük fel, hogy azokat szeretnéd kiválasztani a listából, akik a feliratkozó űrlapon nem írtak megjegyzést, üzenetet az erre szolgáló mezőbe. Olyan szűrőd már van, ami azokra keres rá, akik írtak üzenetet, így egyszerű lenne ennek a szűrőnek az ellentettjét elkészíteni – azaz „tagadni” az eredeti szűrőt.

Mivel azt szeretnéd, hogy e feltételnek az ellenkezője (pontosabban a tagadása) teljesüljön arra, akit kiválaszt a szűrő, ezért „NEM” operátorral kell ellátni a szűrőt. (az új „NEM” szűrő is ugyanazon a csoporton fog működni, mint amire az eredeti szűrőt létrehoztad)

A „NEM” operátor létrehozásának menete:

  1. A Csoporttag kiválasztó szűrők oldaladon nevezd el az új NEM operátort tartalmazó szűrődet! Írd be a nevet az „Új név:” mezőbe! (a példában: írt üzenetet TAGADÁSA)
  2. Pipával válaszd ki a listában azt a szűrőt, amit „NEM” operátorral akarsz ellátni – amit tagadni szeretnél! (a példában: „írt üzenetet”)
  3. Végül kattints az „új NEM operátor létrehozása” linkre!

A szűrő elkészült, a rendszer kiírja: Az összetett szűrő (operátor) elkészült.A Vissza linkre kattintva visszatérhetsz a szűrők listájához.

kivalasztoszuro82

Az új szűrőt alkalmazva a „hírlevélre feliratkozók” csoporton kiválaszthatsz mindenkit, aki nem írt üzenetet az „Üzenet” elnevezésű adatmezőbe. (nincs szöveg az adatmezőben, se írásjel, se emoticon, semmi …)

kivalasztoszuro83

Akik szemfülesek, azok biztosan észrevették, hogy van egy olyan szűrő is a ListaMesterben, ami azokat választja ki, akik feliratkozáskor nem adtak választ egy bizonyos kérdésre.< Használhattuk volna ezt a szűrőt is ebben az esetben? IGEN. Miért nem azt használtuk? Mert meg akartam mutatni, hogy az „írt üzenetet” szűrő „NEM” operátorral történő ellátása pontosan ugyanazt eredményezi, mint a „nem írt üzenetet” szűrő. :-) Próbáld ki! kivalasztoszuro84

Erre figyelj: Mi történik abban az esetben, ha két különböző csoportra létrehozott szűrőt szeretnél kombinálni egymással?

A rendszer hibaüzenetet ír ki: A szűrők nem ugyanazon a csoporton működnek.Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


3 − 1 =