14. Feliratkozási űrlap beillesztése NEM WORDPRESS honlapba

Miután elkészült a feliratkozó űrlapod (végleges rajta a szöveg, létrehoztad az adatmezőket az Adatmezők menüpontban, ha lesz más adatmező is a neven és a mail címen kívül, esetleg beállítottad az űrlap kinézetét a saját CSS stílusnál az Űrlapok menüpontban legalul) már csak el kell döntened, hogy beillesztened a honlapodba, vagy “marad az űrlap nálunk” és a honlapod egy megfelelő részén pl. egy nagy gombot helyezel el, amire kattintva felugrik az űrlap.

Itt az űrlap beillesztését (beágyazását) mutatjuk meg.

A ListaMesterben

Ha beilleszted az űrlapot, akkor az a honlapod része lesz, a weboldaladon fog vele találkozni a feliratkozó, nem a ListaMester szerveréről fog megnyílni. Ezzel ellentétes az az eset, amikor csak az űrlapod linkjét teszed ki a honlapodra és a ListaMesteres űrlap felugrig annak, aki erre a linkre rákattint. (és maga az űrlap a ListaMester szerverén található)

Az űrlap honlapba beillesztésének menete:

Ha egyedi fejlesztésű a honlapod, akkor ez a leírás szól Neked.

Ha WordPress weboldalad van, akkor ezt olvasd el: ListaMesteres űrlap beillesztése WordPress weboldalba

Egyszerűen csak be kell másolnod az űrlap forráskódját az oldaladba. Az Űrlapok menüpontban a Feliratkozási űrlap beillesztése saját honlapba az alábbi kóddal lehetséges felirat alatt, egy szövegdobozban találod a létrehozott űrlap kódjait.

Minden kódra szükség van, amit a mezőben látsz. Innentől: <!– ListaMester URLAP KEZDETE –> …

Idáig: <!– ListaMester URLAP VEGE –>

Űrlapok menüpontban az űrlap kódjai szövegdobozban találhatók

Űrlapok menüpontban az űrlap kódjai szövegdobozban találhatók

Még mielőtt kimásolnád ezt a hosszú kódsort, egy kis kitérő a Javascript használatáról:

Mit jelent ez a sor? Javascript használata (WordPressben nem ajánlott) és mire jó ez a Javascript? (Ígérjük, nagyon kicsi technikai magyarázat jön, hogy laikusok is megértsék az űrlap működését.)

Röviden: amikor valaki nem tölti ki az űrlapodon a kötelező mezőket (pl. a nevet és/vagy a mail címet, vagy bármi más adatmezőt, amit Te kötelezőnek állítottál be), akkor az űrlap a Javascript kódok segítségével “kiabál” neki, hogy “A pirossal kijelölt mezőket is kérjük kitölteni!”

Éppen ezért, mielőtt kimásolnád az űrlap kódjait, ÉS NEM WORDPRESS weboldalba fogod bemásolni a kódokat, ELŐTTE pipáld ki a Javascript használata (WordPressben nem ajánlott) funkciót és mentsd el legalul a Változtatások mentése gombra kattintva!

Javascript funkció használata

Javascript funkció használata

Ne felejtsd el menteni!

Változtatások elmentése az Űrlapok menüpontban

Változtatások elmentése az Űrlapok menüpontban

Most már beillesztheted az űrlap kódjait a honlapodba:

FONTOS: Bármit változtatsz a ListaMesterben magán az űrlapon (új adatmezőt adsz hozzá, vagy törölsz, vagy szöveget módosítasz rajta), akkor a weblapodból ki kell törölnöd az űrlap forráskódját és újra be kell illesztened az új, megváltoztatott kódokat!

Még egy tanács: El szoktátok felejteni tesztelni az űrlapot beillesztés után. Tesztelni mindig kell. Bárkivel előfordulhat, hogy siet, rutinból csinálja már a beillesztést, és valami lemarad kimásoláskor, vagy amikor kinézetet módosít CSS-ben, valamit töröl, amit nem kellene, stb. Szánjál rá 2 percet, hogy a honlapodon kipróbálod az űrlapot!

CAPTCHA KÓD / EGY KÓD ROBOTOK ELLEN az űrlapon

A Javascript használata funkció előtt van egy másik lehetőség, az Antispam-bot ellenőrző kód használata (captcha)

Ennek a kódnak a segítségével lehet kiszűrni a nem valós feliratkozókat. Előfordul, hogy egy automata program, egy robot talál rá az oldaladra és ez a robot tölti ki hamis feliratkozásokkal az űrlapodat. Hogy ezeket kiszűrjük, az egyik megoldás a captcha kódok használata.

Ha ezt bekapcsolod, akkor az űrlapodon, a feliratkozó gomb felett megjelenik egy újabb mező. A rendszer generál egy feladványt, amit csak ember tud helyesen megválaszolni. Ez lehet egy számsor, vagy egy betűsor. Ezt a feliratkozónak be kell írnia ebbe az adatmezőbe, ez egy kötelező adatmező, tehát csak így tud feliratkozni.

Így fog kinézni az űrlapod az ellenőrző kóddal a ListaMesterben

Így fog kinézni az űrlapod az ellenőrző kóddal a ListaMesterben

Ha azt tapasztalod, hogy megtalálta az űrlapodat egy robot, azaz valami értelmetlen névvel és/vagy e-mail címmel érkeznek a feliratkozások, amik nem lehetnek valósak, akkor egy ideig használj az űrlapodon ilyen ellenőrző kódot!

Hogyan kell ezt beállítani?

Miután megszerkesztetted az űrlapot, készen vannak az adatmezők, készen van a kinézet, az Űrlapok menüpontban pipáld be az  Antispam-bot ellenőrző kód használata (captcha) és a Javascript használata (WordPressben nem ajánlott) funkciókat. Mentsd el a beállításokat legalul!

Azért kell a javascript is, mert ez végzi az ellenőrzést, hogy jól írta-e be a feliratkozó a számsort.

Így tudod beállítani a captcha kódot az űrlapodhoz a ListaMesterben

Így tudod beállítani a captcha kódot az űrlapodhoz a ListaMesterben

Ezután kimásolva az űrlap kódjait – ahogy a fentiekben leírtuk – be tudod illeszteni az űrlapot a honlapodba, és nem fognak tudni robotok feliratkozni.

 Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


2 × három =